cena haccp w sklepie spożywczym
szkolenia iso 22000 haccap szkoleniowe przedszkolu przedszkole szkole szkoła żywieniu zbiorowym żywienie zbiorowe
Strona poświęcona wdrożeniom ISO 22000
Oferta firmy
Zapytanie HACCP ISO 22000 GHP GMP
Księga HACCP instrukcje GHP GMP materiały szkoleniowe audyt HACCP
HACCP w handlu sklepie spożywczym, delikatey hurtownie oraz marketów
Szkolenia pracowników z haccp i iso 22000, audyt dokumentacji
Kontakt do firmy
HACCP dla handlu gastronomii zakładów żywienia zbiorowego barów restauracji
Procedury ghp gmp dla handlu gastronomii zakładów żywienia zbiorowego restauracji
Instrukcje dla handlu sożywczego, przedszkoli i stołówek
Audyt systemów, norm, przed certyfikacją. Przygotowanie rapaortu i działań poaudytowych | korygujących
Księga jakości ISO 22000 certyfikacja doradztwo pomoc przy wdrażaniu, szkolenia
Księga jakości ISO 9001 certyfikacja doradztwo pomoc przy wdrażaniu
paszowe systemy ovocom gmp plus b2 b4.1 iso w paszach materiały rozporządzenia
europgap international food standard British Retail Consortium
Księga jakości ISO 18001 certyfikacja doradztwo pomoc przy wdrażaniu bhp w firmie
niskie ceny haccp najtaniej haccp ghp gmp iso 9001 dokumentacja profesjonalizm
ustawa instrukcje higiena rozporządzenia dot. HACCP
rozporządzenia (we) procedury ghp rozp. dot. GMP, system rasff, gmo, żywność ekologiczna, rolnictwo
PN-EN ISO 9001:2009 - wymagania, zmiany interpretacje iso9001 iso 9001 9000
linki ddd ghp gmp iso 9001 22000
transport żywności pasz GMP PLUS gmp+ zboża rzepak
system haccp w zakładach żywienia restauracjach sushi catering
 
branża spożywcza maszyny dyrektywa maszynowa pakowaczki linie produkcyjne technologia żywności
 
 
 
 
 
Blog - ISO 22000
www.food.org.pl
www.haccp.org.pl
www.epb.pl
www.food.org.pl
www.haccap.pl
Catering
Tabela Kaloryczności Produktów (kcal)
Hazard Analysis and Critical Control Point
Prawo - HACCP / GHP
   
   
pasożyty w żywności ddd szkodniki ochrona monitoring mysz karaluch
pestycydy dioksyny metale ciężkie wwa pah mykotoksyny
higiena mikrobiologia 2073/2005 higiena wyrobów salmonella e. coli listeria
audyty atp metoda luminometr kontrole wewnętrzne walidacja weryfikacja monitoring haccp
 

Dozwolone substancje dodatkowe

Barwniki

Kod

Nazwa

Właściwości

E100

Kurkumina (Curcumin)

Barwnik pomarańczowo- żółty

E101

Riboflawina (Riboflavin)

Barwnik żółty, witamina B2

E102

Tartrazyna (Tartrazine)

Barwnik żółty, barwnik azowy

E104

Żółcień chinolinowa (Quinoline Yellow)

Barwnik zielozo-żółty, syntetyczny

E106

Riboflawiny-5- fosporan sodu (Riboflavin-5'-phosphate)

Barwnik żółty, witamina B2

E107

Żółcień 2G

Barwnik żółty, barwnik azowy

E110

Żółcień pomarańczowa FCF (Sunset Yellow FCF)

Barwnik żółty, barwnik azowy

E120

Karmina, Koszenila (Carmines, Carminic acid, Cochineal)

Barwnik czerwony, naturalny

E122

Azorubina (Azorubine, Carmoisine)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E123

Amarant (Amaranth)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E124

Pąs 4R (Ponceau 4R, Cochineal Red A)

Barwnik czerwony , barwnik azowy. U osób uczulonych na aspirynę wystąpi alergia.

E127

Erytrozyna (Erythrosine)

Barwnik czerwony, syntetyczny

E128

Czerwień 2G (Red 2G)

Barwnik czerwony , syntetyczny

E129

Czerwień Allura AC (Allura Red AC)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E131

Błękit patentowy V (Patent Blue V)

Barwnik niebieski , syntetyczny

E132

Indygotyna (Indigotine, Indigo carmine)

Barwnik niebieski , syntetyczny

E133

Błękit brylantowy FCF (Brilliant Blue FCF)

Barwnik niebieski , syntetyczny

E140

Chlorofile (Chlorophylls, Chlorophyllins)

Barwnik zielony, naturalny

E141

Chlorofili kompleksy miedziowe (Copper complexes of chlorophylls)

Barwnik zielony, syntetyczny

E142

Zieleń S (Greens S)

Barwnik zielony, syntetyczny

E150a-d

Karmel (Plain caramel)

Barwnik brązowy

E151

Czerń brylantowa BN (Brilliant Black BN, Black PN)

Barwnik czarny , barwnik azowy

E153

Węgiel  (Vegetable carbon)

Barwnik naturalny czarny, dodany do skórki niektórych serów może zawierać benzopyren, którego nie należy spożywać ze względu na gromadzenie toksyn.

E154

Brąz FK (Brown FK)

Barwnik brązowy , barwnik azowy

E155

Brąz HT (Brown HT)

Barwnik brązowy , barwnik azowy

E160a

Alfa-, Beta- i Gamma- karoten (Carotenes)

Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty 

E160b

Annatto, Biksyna, Norbiksyna (Annatto, bixin, norbixin)

Barwnik naturalny żółty, może wywołujywać alergie

E160c

Ekstrakt z papryki (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)

Barwnik naturalny pomarańczowy

E160d

Likopen (Lycopene)

Barwnik naturalny czerwony 

E160e

Beta-apo-8'-karotenal (Beta-apo-8'-carotenal)

Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty 

E160f

Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid)

Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty 

E161a

Flawoksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161b

Luteina (Lutein )

Barwnik naturalny, żółty 

E161c

Kryptoksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161d

Rubiksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161e

Wioloksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161f

Rodoksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161g

Kantaksantyna (Canthaxanthin)

Barwnik naturalny, żółty 

E161h

Cytranaksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E162

Ekstrakt buraczany (Beetroot Red, Betanin)

Barwnik naturalny czerwony 

E163

Antocyjany (Anthocyanins)

Barwnik naturalny czerwono-purpurowy 

E170

Węglan wapnia (Calcium carbonates)

Barwnik biały

E171

Dwutlenek tytanu (Titanium dioxide)

Barwnik biały

E172

Tlenki żelaza (Iron oxides and hydroxides)

Barwnik naturalny czerwono- brązowy

E173

Aluminium

Barwnik metaliczny

E174

Srebro (Silver)

Barwnik metaliczny

E175

Złoto (Gold)

Barwnik metaliczny

E180

Czerwień litolowa BK (Latolrubine BK)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E181

Taniny (Tannins)

Barwnik żółto-biały

 

 

Środki konserwujące

Kod

Nazwa

Właściwości

E200

Kwas sorbinowy, sorbowy (Sorbic acid)

Naturalny środek konserwujący

E201

Sorbinian sodu (Sodium sorbate)

Syntetyczny środek konserwujący

E202

Sorbinian potasu (Potassium sorbate)

Syntetyczny środek konserwujący

E203

Sorbinian wapnia (Calcium sorbate)

Syntetyczny środek konserwujący

E210

Kwas benzoesowy (Benzoic acid)

Naturalny środek konserwujący

E211

Benzoesan sodu (Sodium benzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E212

Benzoesan potasu (Potassium benzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E213

Benzoesan wapnia (Calcium benzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E214

Para-hydroksybenzoesan etylu (Ethyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E215

Sól sodowa para-hydroksybenzoesanu etylu (Sodium ethyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E216

Para-hydroksybenzoesan propylu (Propyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E217

Sól sodowa E216 (Sodium propyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E218

Para-hydroksybenzoesan metylu (Methyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego

E219

Sól sodowa (Sodium methyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego

E220

Dwutlenek siarki (Sulphur dioxide)

Naturalny środek konserwujący

E221

Siarczyn sodu (Sodium sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E222

Wodorosiarczyn sodu (Sodium hydrogen sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący; środek bielący

E223

Dwusiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu (Sodium metabisulphite)

Syntetyczny środek konserwujący; przeciwutleniacz

E224

Dwusiarczyn potasu, pirosiarczyn potasu (Potassium metabisulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E225

Siarczyn potasu

Syntetyczny środek konserwujący

E226

Siarczyn wapnia (Calcium sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E227

Wodorosiarczyn wapnia (Calcium hydrogen sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E228

Wodorosiarczyn potasu (Potassium hydrogen sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E230

Bifenyl, difenyl (Biphenyl, diphenyl)

Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek owoców

E231

2-hydroksydifenyl, orto-fenylofenol (Orthophenyl phenol)

Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek bananów, trucizna.

E232

Orto-fenylofenolan sodu (Sodium orthophenyl phenol)

Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek cytrusów, trucizna.

E233

Tiabendazol (Thiabendazole)

Syntetyczny środek konserwujący, do zabezpieczania owoców, trucizna.

E234

Nizyna (Nisin)

Naturalny antybiotyk

E235

Natamycyna (Natamycin)

Naturalny antybiotyk

E236

Kwas mrówkowy (Formic acid)

Naturalny kwas, środek konserwujący

E237

Mrówczan sodu (Sodiumformate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E238

Mrówczan wapnia (Calcium formate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E239

Hexametylenoczteroamina (Hexamethylene tetramine)

Syntetyczny środek konserwujący

E240

Aldehyd mrówkowy, formaldehyd

Środek konserwujący

E242

Dwuwęglan dimetylu (Dimethyl dicarbonate)

Syntetyczny środek konserwujący

E249

Azotyn potasu (Potassium nitrite)

Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.

E250

Azotyn sodu (Sodium nitrite)

Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.

E251

Azotan sodu (Sodium nitrate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E252

Azotan potasu (Potassium nitrate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E260

Kwas octowy (Acetic acid)

Naturalny kwas, środek konserwujący

E261

Octan potasu (Potassium acetate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E262

Octany sodu, Kwaśny octan sodu, Dioctan sodu (Sodium acetates, Sodium hydrogen acetate, sodium diacetate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E263

Octan wapnia (Calcium acetate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E270

Kwas mlekowy (Lactic acid)

Naturalny kwas

E280

Kwas propionowy (Propionic acid)

Naturalny kwas, może być przyczyną raka żołądka.

E281

Propionian sodu (Sodium propionate)

Naturalna sól

E282

Propionian wapnia (Calcium propionate)

Naturalna sól

E283

Propionian potasu (Potassium propionate)

Naturalna sól

E284

Kwas borowy (Boric acid)

Naturalny kwas

E285

Tetraboran sodu, (Sodium tetraborate, borax)

Naturalny kwas

E290

Dwutlenek węgla (Carbon dioxide)

Naturalny gaz

E296

Kwas jabłkowy (Malic acid)

Kwas

E297

Kwas fumarowy (Fumaric acid)

Naturalny kwas

Przeciwutleniacze

Kod

Nazwa

Właściwości

E300

Kwas askorbinowy, witaminaC (Ascorbic acid)

Stosowany do wyrobów przechowywanych ponad 3 miesiące.

E301

Askorbinian sodu (Sodium ascorbate)

Do wyrobów masarskich.

E302

Askorbinian wapnia (Calcium ascorbate)

Do gotowych dań przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych.

E304

Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego, Palmitynian askorbylu, Stearynian askorbylu (Fatty acid esters of ascorbic acid, Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate)

Do prażonych płatków ziemniaczanych, kostki rosołowe z kury

E306

Ekstrakt bogaty w tokoferol (Tocopherol-rich extract)

Do wyrobów mięsnych i ciastkarskich, oleji roślinnych, tłuszczy cukierniczych, smalecu i margaryny.

E307

Alfa-tokoferol, witamina E (Alpha-tocopherol)

Do herbatników z masłem.

E308

Gamma-tokoferol (Gamma-tocopherol)

związek syntetyczny

E309

Delta-tokoferol

związek syntetyczny

E310

Galusan propylu (Propyl gallate)

szkodliwe w dużych ilościach, wywołuje alergie

E311

Galusan oktylu (Octyl gallate)

szkodliwe w dużych ilościach

E312

Galusan dodecyu (Dodecyl gallate)

chroni tłuszcze przed jełczeniem, szkodliwe w dużych ilościach

E315

Kwas izoaskorbinowy, Erythorbic acid

Antyoksydant

E316

Izoaskorbinian sodu (Sodium erythorbate)

Antyoksydant

E320

Butylohydroksyanizol (Butylated hydroxyanisole)

szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby.

E321

Butylohydroksytoluen (Butylated hydroxytoluene)

szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby i alergie skórne.

E322

Lecytyna (Lecithins)

Naturalny fosfatyd, dodatek powierzchniowo czynny i emulgator

E325

Mleczan sodu (Sodium lactate)

Do serów i pieczywa, stosowany także w farmacji.

E326

Mleczan potasu (Potassium lactate)

Do tortów i wypieków

E327

Mleczan wapnia (Calcium lactate)

Do deserów błyskawicznych.

E330

Kwas cytrynowy (Citric acid)

Możliwe działanie rakotwórcze

E331

Cytryniany sodu, Cytrynian monosodowy, Cytrynian dwusodowy, Cytrynian trójsodowy (Sodium citrates: Monosodium citrate, Disodium citrate, Trisodium citrate)

Do serów, mleka i koncentratów napojów w proszku.

E332

Cytryniany potasu, Cytrynian monopotasowy, Cytrynian trójpotasowy (Potassium citrates, Monopotassium citrate, Tripotassium citrate)

-

E333

Cytryniany wapnia, Cytrynian monowapniowy, Cytrynian dwuwapniowy, Cytrynian trójwapniowy (Calcium citrates, Monocalcium citrate, Dicalcium citrate, Tricalcium citrate)

Do serów, wina i koncentratów napojów w proszku.

E334

Kwas winowy (Tartaric acid)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E335

Winiany sodu, Winian monosodowy, Winian dwusodowy (Sodium tartrates, Monosodium tartrate, Disodium tartrate)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E336

Winiany potasu, Winian monopotasowy, Winian dwupotasowy (Potassium tartrates, Monopotassium tartrate, Dipotassium tartrate)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E337

Winian sodowo-potasowy (Sodium potassium tartrate)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E338

Kwas fosforowy, ortofosforowy (Phosphoric acid)

Do napojów typu Cola. Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E339

Fosforany sodu, Fosforan monosodowy, Fosforan dwusodowy, Fosforan trójsodowy )Sodium phosphates, Monosodium phosphate, Disodium phosphate, Trisodium phosphate)

Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E340

Fosforany potasu, Fosforan monopotasowy, Fosforan dwupotasowy, Fosforan trójpotasowy (Potassium phosphates, Monopotassium phosphate, Dipotassium phosphate, Tripotassium phosphate)

Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E341

Fosforany wapnia, Fosforan monowapniowy, Fosforan dwuwapniowy, Fosforan trójwapniowy (Calcium phosphates, Monocalcium phosphate, Dicalcium phosphate, Tricalcium phosphate)

Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E343

Fosforany magnezu, Fosforan monomagnezowy, Fosforan dwumagnezowy (Magnesium phosphates, monomagnesium phosphate, Dimagnesium phosphate)

Środek spulchniający (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)

E350

Jabłczany sodu, Jabłczan sodu, Kwaśny jabłczan sodu (Sodium malates, Sodium malate, Sodium hydrogen malate)

Regulator kwasowości

E351

Jabłczan potasu (Potassium malate)

Regulator kwasowości

E352

Jabłczany wapnia, Jabłczan wapnia, Kwaśny jabłczan wapnia (Calcium malates, Calcium malate, Calcium hydrogen malate)

-

E353

Kwas metawinowy (Metatartaric acid)

Emulgator

E354

Winian wapnia (Calcium tartrate)

Emulgator

E355

Kwas adypinowy (Adypic acid)

Proszki do pieczenia.

E356

Adypinian sodu (Sodium adipate)

Regulator kwasowości

E357

Adypinian potasu (Potassium adipate)

Regulator kwasowości

E363

Kwas bursztynowy (Succinic acid)

Regulator kwasowości

E375

Kwas nikotynowy, witaminaPP (Niacin)

Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.

E380

Cytrynian trójamonowy (Triammonium citrate)

Regulator kwasowości

E385

Sól wapniowo dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate, Calcium disodium)

Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.

 

Inne dodatki

Zalety standardu:

Firmy, które obecnie dostarczają na rynek europejski surowce i składniki dodawane do pasz muszą posiadać certyfikat zgodności z wymaganiami zawartymi w GMP B2 oraz dysponować transportem certyfikowanym zgodnie z GMP B4.1. Certyfikaty GMP+ są rozpoznawalne i akceptowane w wielu krajach Europy Zachodniej.

Zakres usług:

  • wizyty konsultanta w zakładzie
  • audyt zerowy
  • szkolenie pracowników
  • opracowanie pełnej dokumentacji systemów GMP Plus
  • wdrożenie systemu "w życie" (monitoring, audyty wewnętrzne)
  • doradztwo prawne w zakresie bezpieczeństwa pasz;
  • pomoc przy certyfikacji systemu
  • przeprowadzenie audytu końcowego;
  • bezpłatna pomoc oraz aktualizacja dokumentacji przez okres określony w umowie (6 lub 12 miesięcy)

Odpowiedzi na zapytania ofertow >>ZAPYTANIE<< zostaną przesłane na podany adres e-mail lub w innej formie.

Więcej informacji o standardzie GMP Plus uzyskacie Państwo na stronie www.gmp-plus.pl

Ważne informacje

Podane symulacje cenowe nie są ofertą w rozumieniu prawa handlowego. Każdy podmiot rozpatrywany jest indywidualnie. W celu uzyskania dokładnego kosztorysu usługi prosimy o wypełnienie formularza ankiety.

 

 

 
Klienci HACCP ISO 22000 GHP GMP - referencje
Haccp w sklepie spożywczym, delikatesach, kioskach, barach. Księga jakości, instrukcje ghp, procedury gmp, zapisy karty kontroli
Materiały szkoleniowe z zakresu zasad HACCP, GHP, GMP
HACCP dla hurtowni nabiałowej, spożywczej, owocowo-warzywnej ogólnospożywczej przemysłowej pphu
Promocja systemów jakości w handlu
Obowiązki wdrażania systemu jakości i dobrych praktyk, zakłady gastronomiczne, sklepy, handel
Szkolenia dla pracowników w zakładzie. Programy szkoleń, najniższe ceny, EFS, dofinansowanie
Sklep internetowy z wzorcową dokumentacją ghp gmp haccp iso 9001
bezpieczeństwo żywności przepisy prawa rozporządzenie 852/2004 853/2004 uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego
odpady zwierzęce roślinne zwierzęta rolnictwo gap europga owoce i warzywa normy ue dyrektywa maszynowa termometry maszyny i urządzenia

 
tomtom wrocław hccp
 

haccp hacap haccap haccp systemy jakości 22000 iso 9001 14001 żywność higiena pasze żywieniowe normy kcal delikatesy hurtownie intrukcje sanitarne epidemiologiczne procedury księga haccp sklep spożywczy pierogi gastronomia technologia gastronomicznej restauracja haccp bar szybkiej obsłgi księga HACCP dokumentacja dokumenty wzór ghp gmp plus gcp gap euroapgap rolnictwo instrukcje szkole przedszkolu zakład żywienia zbiorowego


:: mapa strony :: polityka prywatności ::
   
   

 

magazyny spożywcze, paszowe, wyposażenie gastronomii i handlu art. spożywczymi. Ksiega jakości Instrukcje procedury, delikatesów oraz HACCP zgodnie z wymaganiami Sanepid i Inspekcji Wet.. Szkolenia ISO 22000 Audity wewnętrzne i zewnętrzne z HACCP i haccp haccap hacap iso 22000 . iso 9001 wewnętrzne, dostawców i dokumentacji.dieta tabele produktów kcaldieta tabele produktów kcal; dieta tabele produktów kcal

ISO 22000 HACCP

Dane KRS: INSTYTUT RONALDA REAGANA